Nagelbeugels

Ingroeiende nagels

Ingroeiende nagels zijn nagels die neiging hebben om door de huid te prikken, maar doen dat nog net niet. Ze drukken in de huid en veroorzaken veel pijn en ongemak bij het lopen. Deze afwijking ontstaat vaak door verkeerd knippen, verkeerd schoeisel, strakke kousen of sokken en aangeboren nagelvorm.

Wij kunnen zo’n nagel pijnvrij maken door het scherpe hoekje dat in de huid drukt glad te slijpen. Verder leggen we de nagel drukvrij. Met een aantal behandelingen en goede adviezen is het probleem vaak goed onder controle te houden. Soms lukt dat niet op deze manier en zijn nagelbeugels nodig.

Als een nagel wel door de huid heen prikt dan is het een echt ingegroeide nagel met ontstekingsverschijnselen. Dit zijn een opgezette dikke rode teen. De teen voelt warm aan en lopen gaat niet echt gemakkelijk meer. Vaak ontstaat er pusvorming. Mensen met deze aandoening doen er verstandig aan eerst naar de huisarts te gaan. Als de ontsteking over is kunnen wij verder gaan met behandelen en de nagel in goede banen leiden.

Bolle nagels (tunnelnagels)

Bolle nagels kunnen flink pijn gaan doen als de nagel diep in het nagelbed drukt. De hoeken en randen van de nagel kunnen op den duur ingroeien in de huid. Vooral bij mensen met diabetes en reuma bestaat de kans dat ingroeiende nagels tot nare complicaties leiden, zoals ernstige infecties. Ook deze nagels kunnen wij door het plaatsen van een nagelbeugel weer een mooie platte vorm geven. De nagelbeugel wordt steeds na een aantal weken een stukje verplaatst totdat de nagel recht is uitgegroeid en de pijnklachten verdwenen zijn.

Waar moet u rekening mee houden:
•In het begin kunt u een vreemd gevoel hebben aan de bewuste nagel, doordat er iets op zit wat
er niet hoort, net als u voor het eerst een ring of oorbellen draagt. Pijn mag het beslist niet doen.
• Als u pijn voelt neem dan altijd direct contact op met onze salon. Het kan een teken zijn van een te harde trekkracht van de beugel. Als dit niet verholpen wordt kan dit een blauwe of loslatende nagel opleveren.
• De eerste 24 uur moet u oppassen met water, dus wel even douchen of wassen maar niet weken in bad of gaan zwemmen of naar de sauna gaan. Na 24 uur kunt u weer van alles doen zoals u altijd al deed.
• De nagels kunnen gewoon gelakt worden. De nagellak mag alleen verwijderd worden met remover die GEEN aceton bevat. 
• Bij de één blijven de beugels zitten tot ze uitgegroeid zijn en bij de ander vallen ze er “spontaan” vanaf. Hoe komt dit? De zuurgraad van de huid speelt een grote rol. Overmatig transpireren, veel douchen, veel met de voeten in water staan, veel zeep gebruiken en menstruatie kunnen de zuurgraad van uw huid beïnvloeden waardoor de lijm of gel niet goed kan hechten.
• Ook kan door stoten een beugel er “spontaan” af springen, de nagel is buigzaam en de beugel kan niet zo snel mee buigen. Indien de cliënt te korte/ te puntige schoenen draagt is de kans groot dat de beugel voortijdig van de nagel af gestoten wordt!
• Beugels kunnen niet geplaatst worden bij ontstekingen! De ontsteking moet eerst over zijn. Teennagels kunnen soms een te bolle vorm krijgen. Dat kan leiden tot vervelende klachten zoals pijn en ingroeien in de huid. Met een simpele nagelbeugel van ijzerdraad of kunststof kunnen bolle teennagels weer mooi vlak en pijnvrij worden gemaakt.
• Om te voorkomen dat u uw beugel verliest of beschadigd kunt u hem het beste bewaren in bijv. een foto rol kokertje. Zodra er een knik in het metaal komt dan is de beugel niet bruikbaar meer. Meestal kan de “oude” beugel opnieuw geplaatst worden.
• Het knippen van de nagel met beugel moet voorzichtig gebeuren; knipje voor knipje en niet in één keer de schaar of nageltang erop zetten. Knipt u de nagel te ruw dan vervormt deze en kan de beugel eraf schieten.

Deze behandelingen duren 30 - 60 minuten